Academia Naţională de Informaţii va avea o nouă conducere după scandalul plagiatelor. Adjunctul SRI Cristian Bizadea se va ocupa de noile numiri, iar în fruntea Academiei va fi numit fostul consilier prezidenţial Iulian Fota, susţin surse din interiorul serviciului.
Mai multe suspiciuni de plagiat in cazul unor lucrari de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, in calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” au fost semnalate, în ultima perioadă, în presă. Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care era si secretar general al UNPR, a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, si despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, fostului ministru al Apararii Mihai Stanisoara şi adjunctului şefului Politiei Romane Dumitru Parvu. Şi fostul ministru al Economiei, vicepreşedintele PSD Mihai Tudose, a fost acuzat că şi-a copiat teza de doctorat susţinută tot la Academia SRI.
De altfel, directorul SRI Eduard Hellvig (foto) a spus, în discursul său susţinut luni la deschiderea anului universitar de la Academia Naţională de Informaţii, că, mai ales la nivel de şcoală doctorală, Academia Naţională de Informaţii se află în faţa unui moment care este tratat ca un nou început. Un moment pentru care conducerea serviciului a implementat un set de modificări de substanţă la nivel de selecţie, personal, proceduri, control şi îndrumare academică, în vederea recâştigării unei reputaţii care în ultima perioadă a avut de suferit, arată BN24. ”Construirea unei imagini solide, corecte a Academiei este categoric un subiect de importanţă strategică pentru Serviciu şi de aceea mă voi asigura că respectarea standardelor academice este urmărită în fiecare activitate desfăşurată. Au fost deja operate modificări de substanţă la nivel de selecţie, personal, proceduri, control şi îndrumare academică. Cred că toate acestea reprezintă un început solid, pe care putem contrui un viitor sustenabil.
Pot să vă spun că nu ne vom opri doar la aceste măsuri. Îmi doresc, ca activitatea de cercetare în intelligence, de conectare permanentă la valorile marilor centre universitare de profil din lume, să fie o prioritate a următorilor ani pentru Academie. Activitatea de cercetare va deveni însă mult mai pragmatică, axată în mod direct pe susţinerea activităţii SRI şi a comunităţii de intelligence din România. Acest deziderat se va regăsi în toate componentele de cercetare ale Academiei, precum Şcoala Doctorală sau Institutul Naţional de Studii de Intelligence.
Dincolo de tot ce am ţinut să precizez astăzi aici, cred că suntem într-o perioadă de tranzişie în ceea ce priveşte Academia Naţională de Informaţii. Ca în orice altă dimensiune a activităţii de intelligence, există un risc inerent – acela de a face greşeli. Pornind în acest proces având curajul să acceptăm şi să ne asumăm responsabilitatea unui posibil eşec, precum şi a unui mare succes. Vom folosi orice situaţie, de criză sau de linişte, ca prilej de perfecţionare şi adaptare, având convingerea că putem deveni mai performanţi atât la nivel individual, cât şi ca Serviciu. ”, a spus directorul SRI, Eduard Hellvig, în discursul său. (Gabriel Niculescu)